2015. augusztus 22., szombat

Demi Kirschner interjú

Demi Kirschner a 3. Aranymosás pályázat egyik nyertese. Susuk Melindával első regényéről, a folytatásról és a céklákról faggattuk.  J

Idén jelenik meg első köteted ,,Öld meg Jana Robinst!” címmel. Mit lehet tudni a regényről?
Egy olyan alternatív világban játszódik a történet, ahol a civilizáción belül más, az emberektől eltérő humanoid faj is továbbfejlődött. Ha jobban belegondolsz, mennyi az esélye, hogy annak idején a homo sapiens közeli-távoli ág rokonai közül ne mozduljon tovább egyik-másik? Megtörténhetett, és a történet gerincének indító motívuma mégis a mi általunk ismert világkép. Talán emiatt éreztem érdekesnek úgy alakítani az alaphelyzetet, mintha minden „rendben lenne” körülöttünk. Teljesen más kérdés, hogy a szociális viszonyok miatt mennyire van háttérbe szorítva a fajok kommunikációja egymás között. Egy ilyen összetett konfliktusokba keveredik bele a két főszereplő, és akarva-akaratlanul megváltoztatnak jó pár érvényes szabályt.

Mi ihlette a történetet?
Nem konkrét dolog ihlette. J Régről volt egy fiókban tartott ötletfoszlány, ami az Íróiskola Alapozó Kurzusa alatt formát kapott, és egy nagyon erős löketet, hogy igenis foglalkozni kell vele. J

(borítóterv: Kolozs Kitti Anna)


A regény főszereplője, Jana Robins mennyiben hasonlít rád?
A kíváncsiságát leszámítva semmiben. J Teljesen mások vagyunk, és nem is törekedtem rá, hogy átadjak neki a saját személyiségemből.


Miért pont Krakkó lett a helyszín?
Szerintem Krakkó az egyik legtitokzatosabb, és legvarázslatosabb európai város. Tele legendákkal, rejtélyekkel, amiből remekül lehet építkezni.


Ezzel a regénnyel kétszer is próbálkoztál: először a második, majd a harmadik Aranymosás pályázaton. Mennyit változtattál a történeten a két pályázat között eltelt idő alatt?
A struktúrája nem változott, inkább a történet súlypontjai helyeződtek át kissé, illetve néhány karakter motivációja. Az első alkalommal nagyon sokat segített az olvasók véleménye, és javaslatai, így például a történet eleje teljesen átalakult.




Milyen volt a szerkesztés folyamata?
Hosszú. J Egy írónak alapvetően a szerkesztés az a része az alkotói folyamatnak, ahol a szárnyalás után, megmetszésre kerülnek a kilógó tollak, hogy egységes legyen a végeredmény.

(borítóterv: Kocsondi Nelli)

Augusztusban lezárult a könyvhöz kiírt borítótervező pályázat. Hány pályamunka érkezett? Mi alapján döntötted el, melyeket küldöd tovább Katona Ildikónak, a Könyvmolyképző Kiadó vezetőjének?
Több mint száz pályázat érkezett! J Az alapján választottam, hogy az általam megadott „kulcsoknak” mennyire feleltek meg a képek. J Szerencsére nagyon kreatívan használták fel a pályázók a kritériumokat, és így nagyon megnehezítették a választást. J

Jövőre várható a folytatás, a ,,Szörnyek és  ketrecek”. Erről elárulsz valamit?
Mesélhetnék egész esszére való tanulmányt, ugyanis nagyon büszke vagyok a második, és harmadik részre is. Mivel azonban az olvasóink még spoiler szintjén sem értesülhetnek a tartalmáról, így csak röviden körülírom: három nagyon fontos apróság kap szerepet a történetben. Vér, térképről letűnt szülők, és az emberi becsvágy kegyetlen oldala. És persze a szerelem…


Miért ezt az írói álnevet választottad?
Nem akartam angolszász nevet, és mivel kiskorom óta fontos részét képezi az életemnek a német nyelv, így esett a választás egy német hangzású névre.



Bejutottál a ,,Contentlab&Factory” forgatókönyvíró tanfolyamára, amelyre egy pályázaton keresztül választották ki a legjobbakat. Jelenleg ott gyakornokoskodsz. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál? Mit tanultál a tanfolyamon, amit a regényírásban is fel tudsz használni?
A struktúra fontosságát elsősorban. Én a hópihe metódus szerint írok, így teljesen az alapokról kellett tanulnom a vázlat készítés folyamatát.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Írok!! J Mindig és mindenhol, amikor csak egy pici időt tudok szakítani rá a munka mellett. Ezen kívül nagyon szeretek olvasni ( meglepő, igaz? J ), utazni, és igyekszem minél több részét megismerni a körülöttem lévő világnak, hogy minél színesebben tudjak írni.

Több nyelvet is tanultál, többek között japánt is. Honnan az érdeklődés Japán iránt?
Az animék szeretete hozta magával azt, hogy a kultúrát és a nyelvet is meg akartam ismerni. Középfokú nyelvvizsgáig jutottam, de még nem tettem le, hogy tovább fejlesszem.

(borítóterv: Kolozs Kitti Anna)



Szereted a körömlakkokat. Mit gondolsz, milyen lenne egy „Jana Robins” ihlette körömlakk? J
Örvénylő, ezüstös, méregzöld, némi feketével keverve.

Milyen tetoválásaid vannak, mit jelentenek ezek a számodra? Szeretnél még egyet? J
Egyelőre öt tetoválásom van. Mindegyikük nagyon fontos számomra, az életem egy-egy fontos pillanatához, személyéhez kötődnek. Van, amit kifejezetten nekem terveztek, és van, amit én álmodtam meg. Nem egyet szeretnék, hanem még sokat J A két karomon nem szeretnék szabad bőrfelületet látni J

Kérsz egy kis céklát? J
Naná! Hol van? *keresi* J







Demi Kirschner elérhető az alábbi oldalakon:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban