2020. december 24., csütörtök

A lámok - Télkeverés

 

Néhány évvel ezelőtt Dér Adriennel írtunk egy téli történetet újdonsült lényeinkről, a lámokról. Itt most ezt a forgatókönyvet olvashatjátok, de aki jobban kedveli a hagyományos meseformát, az ugorjon át Adri oldalára.


A LÁMOK:

TÉLKEVERÉS

                 Írta: Dér Adrienn és Ferenczi Szilvia

NYITÓKÉP: HAVAZIK. CSAK NÉHÁNY EGYMÁS MELLETT ÁLLÓ FA TETEJÉT LÁTJUK. A KÉP TÁVOLODIK, MOST MÁR A FÁK TÖRZSE, MAJD ALATTUK A BARNA TALAJ IS MEGJELENIK - NAPPAL

Három LÁM sétál be jobbról. A lámok gombócszerű, arasznyi lények, két lábbal és karral. Egy kézen négy ujjuk van. Fülük alig látszik ki 2-3 cm hosszú bundájuk alól. A banánsárga BAJUSZ NÉNI, a borsózöld LIPÓT, a medvebarna TRIKÓ. Bajusz néni egy pufi barna mellényben feszít, Lipóton sárga, Trikón piros sapka van.

Lipót unatkozva csoszog, míg Trikó figyelmetlenül nekimegy egy egyenes FAÁGNAK, és egy adag hó hullik a SAPKÁJÁRA, ami így egy mikulássapkához hasonlít. A lámok a fejüket rázogatják, hogy leverjék magukról a havat. Jobbról szélfuvallat söpör végig rajtuk. Bajusz néni összehúzza magán a mellényt, a fiúk is megborzongnak.

Hamarosan minden fehér lesz körülöttük, és kisebb-nagyobb hókupacok keletkeznek. Bajusz néni álmélkodva néz körbe-körbe, míg Lipót és Trikó csúszkálnak a havon, amit szanaszét hordanak a csizmamuszaikkal.

Lipótra hó zúdul, csak a szeme látszik ki és a sapkája teteje. Nagyokat pislog. Bajusz néni odalép, belemarkol a hóba, formázza, az összegyúrt golyót az egyik kezéből a másikba dobálja, majd tapaszt még hozzá.

Nem messze tőlük egy negyedik lám ücsörög, a meggyszörppiros CSILLÁM, aki egy hófehér, hosszú sállal a nyakában nagy igyekezettel kicsi, fekete GOLYÓKAT dobál egy kisebb FADOBOZBA. A golyók egy papírzsákból szóródtak ki. FEKETE, SZÉNSZERŰ POR van körülötte. Csillám dudorászik, néha tüsszent egyet.

Bajusz néni egy HÓGOMBÓCOT görget be balról. Időnként a hó egy része leválik, és rátapad Bajusz néni csizmamusza talpára. Bajusz néni egyre magasabbra tornyozódik, mígnem dőlni kezd, mint a pisai ferde torony. Végül hátrahagyja hótornyait, és a szállingózó hópelyheken leliftezik.

Lipót eközben Trikó segítségével kiássa magát a kupac alól. Trikó néhányszor hátba veri, hogy leüsse barátjáról a havat. Az hasra esik az egyik nagyobb ütéstől. Még fekve észrevesz egy, a talajon heverő BOTOT. Felpattan, és felveszi.

Ezután meglát néhány lapos, hosszúkás FADARABOT Csillám fadoboza mellett. Felkap kettőt, rájuk áll úgy, mintha korcsolyák lennének. Tesz egy kört, majd visszasiklik Csillámhoz, hogy elüssön egy szénfekete golyót a lány elől. Csillám felháborodottan összefonja a karját, és kissé felfújja az arcát. Trikó is felvesz egy pár korcsolyát, és felkap egy hosszú ágat.

Jéghokizni kezdenek. Csillám dühösen utánuk hajít egy fekete golyót, de az a fiúk helyett a velük szemben lévő HAVAS, GOMBKILINCSES FAAJTÓNAK ütközik. Nagyot koppan rajta. A háttérből tompa puffanás és csörgés-zörgés hallatszik.


Bajusz néni ekkorra végez három hógombóc felsorakoztatásával. Fejcsóválva néz a fiúkra, akik lelkesen tovább csúszkálnak, bár időnként veszélyeztetik a hógombócok épségét. Ahhoz hasonló zörej után, mintha valaki egy rádión próbálná beállítani a megfelelő hullámhosszt, egy hokimérkőzés közvetítését halljuk. Lipót az egyik hógombóc felé közelít, miközben átpasszolja a széndarabot Trikónak.

SPORTKOMMENTÁTOR

        (Izgatottan)

Nagy passz Trikónak, és ott

a gól!!! Ott a góóól!

Micsoda helyzet volt! 

Trikó szénlabdája a legnagyobb hógombóc alsó felébe fúródik.

TRIKÓ

(Lelkesen rázza az egyik karját)

            Juhé!!! 

Lipót is fellelkesül, és most ő lő egyet. 

SPORTKOMMENTÁTOR

Lipót betette középre, Trikó

lövőhelyzetbe kerül, ellövi.

A fiúk versenyt lövöldöznek. 

SPORTKOMMENTÁTOR

Ez csak hálót ért. Most Lipóthoz

jön át a passz, ellövi és góóól!!!!! 

Bajusz néni gombócaiba egyre több fekete golyó kerül, bár egy részük a gombkilincses ajtónak csattan, amiről leverik a havat. A labdák visszapattannak, és eltalálják Bajusz néni hátsóját is.

                             BAJUSZ NÉNI

(mérgesen)

Aúúú!!!

Bajusz néni is felkap a lábára egy pár fadarabot, azaz korcsolyát. Kergetni kezdi Lipótot és Trikót, majd megelőzi őket. A sportkommentátor átvált gyorskorcsolya közvetítésre.

SPORTKOMMENTÁTOR

(Izgatottan)

Most már meg kell tartani ezt

a pozíciót. Megvan! Hazai győzelem,

hazai pályán!

Trikó csalódottan fújtat.

TRIKÓ

Nem vagyok én olyan gyors,

mint Shaolin!

Bajusz néni már nem törődik a fiúkkal. A láthatatlan közönség ujjong, a sportkommentátor hangját zene váltja fel. Bajusz néni profi jégtáncot mutat be pörgésekkel, forgásokkal. A sportkommentátor most már ezt közvetíti, míg a zenét is halljuk a háttérben.

SPORTKOMMENTÁTOR

Dupla Axel. Tripla Lutz,

ez az!

Bajusz néni visszacsúszik a fiúkhoz, először elkapja Trikót, majd Lipótot, megemeli és megpörgeti a levegőben a megdöbbent fiúkat, végül elengedi őket. Azok elszédülve egymásra dőlnek. Bajusz nénire közben hópelyhek hullanak, a mellényén hógallért képeznek. Bajusz néni tovasiklik.

Csillám Bajusz néni hógombócaihoz lép, elgondolkodva nézi őket. Hirtelen elmosolyodik, és éleset füttyent a többi lámnak. A zene félbemarad. Bajusz néni rögtön abbahagyja a táncot, fél lába a levegőben. A fiúk feltápászkodnak a földről.

Csillám magához inti őket, a fülükbe súg valamit. Mindenki lelkesen bólogat. A lámok megpróbálják egymás tetejére helyezni a hógolyókat. Trikó és Lipót a nagy igyekezetükben összekeverik a sorrendet: a kicsi kerül alulra, a középső rá, arra a legnagyobb. A kicsin két csálén álló szem van, egy orr, pár darab fekete labda a szájnak – ami féloldalasra csúszik, mintha grimaszolna. Bajusz néni talál két, egyik végén ÁGAS BOTOT Csillám dobozánál, és a középső gombóc oldalába tűzi őket mint karokat. A HÓEMBER aggodalmas arcot vág, mert olyan, mintha kézen állna. Inog. A fiúk vállat vonnak, és átépítik.

VÁGÁS

A hóember most már megfelelően áll, ám mexikói kinézetű lett: sombrero van rajta és mellény, a háttérben latin-amerikai zene szól. Megragadja Csillámot, és tangózni kezdenek. Lipót erre féltékeny lesz, és kicseréli a kalapot magyarosra, bajuszt tesz fel neki, így a hóember úgy néz ki, mint egy betyár. Kezébe ostor kerül, amivel csettint, ezúttal magyar népzenére.

HÓEMBER

Hej!

VÁGÁS

A hóember most már egy rénszarvas. Felcsendül a Jingle Bells. Lipót felpattan a rénszarvasra, de az összecsuklik alatta. A rénszarvas agancsai kiesnek, így a hóember már egy hóhernyóra hasonlít.

A zene elnémul. A háttérben valami tompán puffan, majd egy újabb adag hó hullik a lámokra, de ezek sokkal szebb és nagyobb HÓPELYHEK, mint az eddigiek. Csillám álmélkodva nézi őket, kitárja a kezét, és a tenyere hamarosan tele lesz velük. Lipót bekap egy hópelyhet, lenyeli, majd elmosolyodik.

Bajusz néni azon tanakodik, hogy tudná a hóhernyót visszaépíteni hóemberré. De ekkor EGY EMBER odanyúl (csak a kezét látjuk), és felemeli a legkisebb hógombócot, ami tele van széndarabokkal.

A KÉP TÁVOLODIK: EGY KONYHÁT MUTAT. A LÁMOK EGY FAASZTALON ÁLLNAK, KÖZVETLENÜL AZ ABLAK MELLETT. ODAKINT HULL A HÓ. A LÁMOK ÉS A HÓGOLYÓK KÖRÜL SÜTEMÉNY HOZZÁVALÓI ÉS FŰSZEREK HEVERNEK: PORCUKOR, LISZT, FEKETE SZEMES BORS, SZEGFŰSZEG, NAGYOBB DARAB FAHÉJAK, VANÍLIARÚD. AZ ASZTALT TEJPOR ÉS KÓKUSZRESZELÉK BORÍTJA. NEM MESSZE A LÁMOKTÓL NÉHÁNY KÉSZ RAFFAELLO GOLYÓ LÁTHATÓ, AMIK ÚGY NÉZNEK KI, MINT A HÓEMBER TESTE. MOST DERÜL KI, HOGY A FAÁG, AMIBE AZ ELEJÉN LIPÓT BEVERTE A FEJÉT, EGY FELAKASZTOTT FAKANÁL. JOBB OLDALON EGY HŰTŐ ÁLL – NAPPAL

Egy copfos, karácsonyi pulóveres, harmincas NŐ tesz-vesz a szekrénynél. A Jingle Bellst dudorássza, miközben egy papírkapszlit vesz elő, hogy beletegye a hógombócot, ami szerinte Raffaello golyó.

A lámok odasettenkednek a gombkilincses ajtóhoz, amiről most kiderül, hogy egy konyhaszekrény ajtaja, és besurrannak. A félig becsukott ajtóból kukucskálnak kifelé. Trikó a lábával megpróbál még begyűjteni egy hópehely-Raffaello morzsát, de majdnem lebukik, amikor a nő arra néz. Csillám hátrarántja Trikót, be a szekrénybe.

A nő meggondolja magát, és nem a kapszliba, hanem a szájába veszi azt a Raffaello golyót, amit a lámok a hóember fejeként használtak. Hirtelen köhögni kezd, mint amikor valaki túl csípősre (szemes bors) harap. Gondolkodás nélkül felhajtja a maradék tejet a dobozból.

Ekkor észreveszi az immár üres, fekete borsos zacskót és a Raffaello golyókban lévő borsokat is. A homlokát ráncolja, mert nem érti, hogy kerültek oda, illetve hová tűnt a maradék bors. Hamarosan megtalálja Csillám fadobozában. Értetlenkedve néz körül, amikor is mozgásra lesz figyelmes: meglátja a lámokat a szekrény ajtajában leselkedni. A nő óvatosan közelebb hajol hozzájuk, de ekkor csöngetnek. Mindenki összerezzen és a bejárati ajtó felé fordul.

Halljuk, ahogy valaki kinyitja az ajtót, és hamarosan vendégek hangja szűrődik be a konyhába. A nő visszafordul a lámokhoz, de azok addigra eltűntek és a szekrényajtó is becsukódott. A nő egy másodpercig tétovázik, felrántja a szekrényajtót, de csak néhány zacskó fűszert talál benne. Megrázza a fejét, mint akinek csak káprázott a szeme. Becsukja az ajtót, és elindul a vendégek fogadására.

Lassan kinyílik a szekrény. A lámok egymás után bújnak elő. A fiúk felkapnak némi kókuszmorzsát az asztalról, majd csatlakoznak Bajusz nénihez és Csillámhoz, akik már az ablak mellett állnak, és a kinti, egyre sűrűsödő hóesést figyelik. Beszéd zaja, nevetés hallatszik, majd tompa puffanás.

Újabb fehér por hullik a lámokra. Felnéznek: egy kisebb zacskó dőlt el az ablak feletti polcon, és abból hullik rájuk a fehér LISZT. Trikó nem sokat tétovázik. Felkap egy maroknyit, összegyúrja, és megdobja Lipótot.

ZÁRÓKÉP: A LÁMOK AZ ASZTALON HÓGOLYÓZNAK A LISZTBŐL GYÚRT GOLYÓKKAL. A KÉP TÁVOLODIK. A KONYHAAJTÓ FÉLFÁJÁNAK A VISSZAÉRKEZŐ NŐ DŐL NEKI, ÉS ÁMULVA NÉZI A VIHÁNCOLÓ LÁMOKAT. A KÖVETKEZŐ MÁSODPERCBEN EGY NAGYOBB HÓGOLYÓ REPÜL FELÉ, ÉS ELTALÁLJA ŐT IS – NAPPAL.

                                (fotók: Pixabay)


Még több kép:  https://pin.it/5bmkJ1S

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban